Het Aalsters Literair Bontgenootschap

Hét BonTgenootschap voor literatuur, gedichten en muziek

ALB en Bib Aalst presenteren: Kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat. Een winterse ontmoeting met Louis Paul Boon bij aperitief of ajuinensoep (22/01/17)

Op een winterse zondagavond nodigen het Aalsters Literair BonTgenootschap en de Bibliotheek Aalst u graag uit op een ontroerende vertoning van een gedicht van Louis Paul Boon. Denk aan een mooie theaterzaal, de Kapellekensbaan als stille getuige en een doorwinterde accordeonist en actrice.

Wie is de kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat?
De grootse Vlaamse schrijver Louis Paul Boon schreef niet alleen maatschappelijke historische romans, zoals Pieter Daens, Vergeten Straat, De Zwarte Hand en De bende van Jan de Lichte en erotische verhalen, maar schilderde ook en schreef soms een gedicht.

Voor wie ooit de tentoonstelling van de schilderwerken van Louis Paul Boon in het Gasthuys in Aalst heeft gezien, ik vond die ontroerend mooi. Louis Paul Boon las veel, keek in tijdschriften, knipte plaatjes uit en kleefde die in plakboeken. Hij schreef niet alleen boeken maar ook gedichten.

De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat is een gedicht dat gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. De kleine Cecilia Otte werd in 1937 vermoord. Boon knipte de artikels uit de krant en maakte er zijn eigen verhaal van. Maar niet zomaar een gedicht, hij kreeg voor De Kleine Eva de Henriëtte Roland Holstprijs.

‘Het is een commentaar op de samenleving: Kleine Eva wordt niet alleen door haar aanrander vermoord, maar ook door de politie, het gerecht, door de nieuwsgierige ramptoeristen toen dat woord nog niet bestond, door de dokters die haar onderzoeken, en natuurlijk door de pers zelf, de riooljournalistiek die de publieke sensatiezucht gretig voert. Dat was vóór Dutroux, en dat alles is helaas nog actueel. Maar ook de dichter voelt zichzelf schuldig, door de bezoedeling en de moord in de vage gronden nog eens over te doen in woorden. Dat alles maakt De kleine Eva tot een meesterwerk van alle tijden.’ @copyright Tuur Devens Theaterkrant 8 aug 2014

De kleine Eva, een aperitiefje, Aalsterse soep, en nadien de stad in?

Heeft u ooit de film Aanrijding in Moscou gezien? De film vond ik erg mooi, niet in het minst door de soundtrack van Tuur Florizoone. Nog een reden om te komen, we verwachten u talrijk in de stad van Boon…

Zondag 22 januari 2017, om 17u

Stedelijk Lyceum Aalst- Gilladezaal, Pontstraat 51-53, 9300 Aalst

10 euro/scholieren en leerkrachten in klasverband: 6 euro (1,5 euro kansentarief)

Reserveren verplicht, boek uw ticket via De Werf in deze link vanaf 20 december!

http://www.ccdewerf.be/agenda/1665/de-kleine-eva-uit-de-kromme-bijlstraat#.WFJVZqNx-8U

%d bloggers liken dit: